Θα ηθελα να σας τραταρω..
Γεύσεις , ελληνικές,ανατολίτικες που έχουν την το άρωμα της ρίγανης,του βασιλικού, του δυόσμου, του μοσχοκάρυδου, της κανέλας και του γαρύφαλλου...
Kαι τέρψη της ψυχής μέσω των γευστικών κάλυκων του συναισθήματος.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Κομπόστα ροδάκινο









Υλικά
Ροδάκινα αγουρωπά
Ζάχαρη

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε φέτες (όσο μέγεθος θέλουμε) Στη συνέχεια βάζουμε τα ροδάκινα σε Βάζα του κιλού , ρίχνουμε μέσα στο βάζο ένα κρασοπότηρο ζάχαρη. Κλείνουμε τα Βάζα με τα καπάκια (να είναι καινούργια), τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό (να σκεπάζει το νερό τα Βάζα τα οποία θα είναι ανάποδα) και τα βράζουμε για ½ της ώραςΤα βγάζουμε με προσοχή και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά (επίσης ανάποδα)।

Τόσο απλά!Κι εγώ μόλις ανακάλυψα την συνταγή, τη δοκίμασα και σας την συνηστώ!

Ας παίξουμε κουκλοθέατρο!




Υλικά
Παλιές κάλτσες, βελόνα, κλωστή, κομματάκια πανιά κομμένα στρόγγυλα( ανοιχτόχρωμα και σκουρόχρωμα για τα μάτια) και σπάγγο ή ότι άλλο φανταζόμαστε ότι μπορεί να γίνει μαλλάκι των ηρώων μας...
Τα κάναμε τον χειμώνα αλλά τα θυμηθήκαμε λόγω απεριόριστου ελέυθερου καλοκαιρινού χρόνου...

Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Χειροποίητα φαναράκια!



























Κι εκεί που έψαχνα βαζάκια για τις σάλτσες, τις μαρμελάδες και τα τουρσιά μας, βρήκα αυτά τα μικρά κουκλάκια που με λίγο σύρμα μπορούν να φωτίσουν τα μπαλκόνια μας, τα δέντρα της αυλής μας।Για την διακόσμηση τους αυτοσχεδιάστε με χρώμα για γυαλί, χαντρούλες, παλιά βραχιόλάκια, ότι μας φτιάχνει την διάθεση!
Εξίσου υπέροχη ιδέα είναι να τα γεμίσουμε νεράκι και φρέσκα λουλούδάκια από τις γλάστρες μας.
Σας συμβουλεύω να βάλετε λίγο ζάχαρη και μηλόξυδο στο νερό...

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Σπιτική σάλτσα ντομάτας










Έφτασε η εποχή να φτιάξουμε την σαλτσούλα μας για τον χειμώνα.
Τα υλικά μας είναι ντομάτες κόκκινες και γινωμένες για φαγητό καθώς και τύπου "Ρόμα" οι οποίες χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες παρασκευής ντοματοχυμού και πωλούνται και αυτές στην λαική, σε αναλογία δύο προς ένα γιατί οι πρώτες είναι πιο νόστιμες ενώ οι "Ρόμα" έχουν περισσότερο σάρκα.
Σημειώστε ότι κάθε κιλό ντομάτας μας δίνει περίπου εξακόσια-εφτακόσια γρμ σάλτσας.
Θα χρειαστούμε γυάλινα βάζα,τα οποία είτε κρατάμε από τα ψώνια του χειμώνα,είτε τα αγοράζουμε άδεια για αυτήν την χρήση.
Τέλος, αγοράζουμε καπάκια για βάζα ακόμα κι αν έχουμε παλιά γιατί από αυτό πολλές φορές εξαρτάται η επιτυχία της κονσερβοποίησης.
Αφού λοιπόν πλύνουμε τις ντομάτες μας, τις κόβουμε οριζόντια στην μέση και τρίβουμε μεταξύ τους τα δύο μέρη πιέζοντας ελαφρά ώστε να φύγουν τα σπόρια από την σάρκα.
Τοποθετούμε ακολουθώντας την ίδια διαδικασία όλες τις ντομάτες μας σε μία μεγάλη λεκάνη και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για κανένα δίωρο.Σε αυτόν τον χρόνο οι ντοματούλες μας αφήνουν στον πάτο της λεκάνης κι άλλα "νερά" τα οποία δεν μας χρειάζονται.
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα την σάρκα της ντομάτας πλέον και χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός(αυτό που χρησιμοποιούμε για παδικές κρέμες και σούπες)την μετατρέπουμε σε σάλτσα.Μπορείτε να το κάνετε αυτό και με το κλασικό μπλέντερ αλλά αυτό που σας συστήνω σας προσφέρει οικονομία χρόνου και κόπου καθώς γίνεται όλο μαζί σε ένα σκέυος και ομοιόμορφα.
Στην συνέχεια βάζουμε την σάλτσα να βράσει ανακατεύοντας πού και που για καμια ώρα ώστε να πήξει ακόμα περισσότερο.
Και τώρα τα δύσκολα....
Έχουμε ετοιμάσει τα καθαρά μας βάζα και καπάκια δίπλα στην κατσαρόλα μας και χωρίς να κλείσουμε το "μάτι" της κουζίνας ώς το τέλος, αρχίζουμε να γεμίζουμε τα βάζα μας.
Έδώ χρειάζεται πολύ προσοχή!
Γεμίζουμε καθένα μέχρι το χείλος και κρατώντας το βάζο με μία πετσέτα για να μην καούμε βιδώνουμε σωστά σφιχτά, γρήγορα και αναποδογυρίζουμε το καυτό βάζο αμέσως πάνω στον πάγκο.
Αποστολή εξετελέσθη!
Όταν κρυώσουν καλά τα βάζα μας, κατα προτίμηση την επόμενη μέρα,τα αποθηκέυουμε για το χειμώνα στα ντουλάπια μας।Καμιά φορά η κονσερβοποίηση δεν πετυχαινει σε κάποιο βάζο, κυρίως αν δεν είχαμε καλό καπάκι ή άν δεν ήταν σε σημείο βρασμου η σάλτσα όταν την βάζαμε.Γιαυτό καλό είναι να ρίξουμε καμιά ματιά στα βάζα μας σε κανένα δεκαήμερο μήπως κάποιο βγάζει υγρά, οπότε απέτυχε η κονσερβοποίηση.
Μην ανησυχείτε, οι πιθανότητες είναι μία στα εκατό βάζα.
Όσοι το επιχειρήσετε για πρώτη φορά θα με θυμηθείτε εκείνη την κρύα μέρα του χειμώνα που θα κάνετε κοκκινιστό με καλοκαιρίνη πεντανόστιμη ντομάτα...
Εγώ σκέφτομαι κάθε φορά την δασκάλα πεθερά μου με ευγνωμοσύνη.

Μην ξεχάσετε να πάρετε τις "αναμνήσεις" των διακοπών σας στο σπίτι!















Χρειάζεστε μόνο λίγη πετονιά ψαρέματος।


Αυτά τα κοχυλάκια τα μαζέψαμε το Σαββατοκύριακο στον Μακρύγιαλο.Ειναι μόνο η αρχή..

Είμαι η μισότρελη στις παραλίες που περπατάει πάντασκυφτή συλλέγοντας θησαυρούς।Ναι, αυτή με την καμένη πλάτη και την άσπρη κοιλιά...