Θα ηθελα να σας τραταρω..
Γεύσεις , ελληνικές,ανατολίτικες που έχουν την το άρωμα της ρίγανης,του βασιλικού, του δυόσμου, του μοσχοκάρυδου, της κανέλας και του γαρύφαλλου...
Kαι τέρψη της ψυχής μέσω των γευστικών κάλυκων του συναισθήματος.

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Πίνακες από "άχρηστα" πανάκια..


Ανοίξτε συρτάρια, ντουλάπες και κάντε μια εκκαθάριση χωρίς να πετάξετε τίποτα.
Βελόνα, κλωστή και παιδική φαντασία.
Αυτό το έκανα σήμερα για να δοκιμάσω και
θα έχουμε και συνέχεια.
Τυχεροί όσοι έχουν ραπτομηχανή....

Συνταγή για σπιτικό τουρσί!



Η συνταγή είναι τόσο απλή και το αποτέλεσμα νοστιμότατο..
Εγώ προσωπικά έβαλα:
Άγουρες ντοματούλες
Πιπεριές
Σκόρδο
Γλυστρίδες
κλωναράκια άνηθο
Πιπεράκια καυτερά
Πιπέρι κόκκινο και μαύρο ολόκληρο
Τρόπος παρασκευής:
Κόβουμε σε χοντρές φετούλες τις ντομάτες, τις πιπεριές, το σκόρδο , και σε μικρά κλωναράκια τις γλιστρίδες και τοποθετούμε σε βαζάκια πιέζοντας ώστε να γεμίσουν καλά.
Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε το ζουμάκι συντήρησης το οποίο είναι, ένα φλιτζάνι νερό, ένα φλιτζάνι μηλόξυδο, μ'ια κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι και μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Αυξάνουμε την ποσότητα αν χρειάζεται, διατηρώντας την αναλογία. Μόλις πάρει μια βράση ίσα-ίσα για να διαλυθούν η ζάχαρη και το αλάτι, κατεβάζουμε και γεμίζουμε τα βάζα μας.
Πριν τα καπακώσουμε τα χτυπάμε ελαφρά στον πάγκο για να φύγουν οι φυσαλίδες του αέρα .Βιδώνουμε σφιχτά.
Βάζουμε να βράσει μια κατσαρόλα με νερό στην οποία τοποθετούμε τα γεμάτα καλά κλειστά βάζα μαςΑΝΑΠΟΔΑ για να "βράσουν" δέκα λεπτά।
Στην συνέχεια με προσοχή τα βγάζουμε πάνω στον πάγκο ΑΝΑΠΟΔΑ όπως είναι μέχρι να κρυώσουν. Την επόμενη μέρα θα διαπιστώσετε ότι εάν ήταν καλά τα καπάκια, έχει κλείσει το τουρσί μας αεροστεγώς και μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου. Εάν όχι, δεν σκάμε διατηρείται στο ψυγείο όλο τον χειμώνα.
Τα τουρσιά μας θα είναι έτοιμα για να τα απολάυσοyμε σε μία εβδομάδα.
Καλή επιτυχία!

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Μαρμελάδα σύκο


  • Διαλεγουμε τα συκα ωριμα και γερα. Αφαιρουμε την φλουδα και τα βαζουμε σε λεκανη και τα λιωνουμε.
  • Τοποθετουμε τον πολτο απο τα συκα μαζι με την ζαχαρη στη κατσαρολα και τα ανακατευουμε.
  • Βραστε σε μετρια φωτια ανακατευοντας συνεχως για να μην κολλησει
  • Διαλεγουμε τα συκα ωριμα και γερα. Αφαιρουμε την φλουδα και τα βαζουμε σε λεκανη και τα λιωνουμε.
  • Τοποθετουμε τον πολτο απο τα συκα μαζι με την ζαχαρη στη κατσαρολα και τα ανακατευουμε.
  • Βραστε σε μετρια φωτια ανακατευοντας συνεχως για να μην κολλησει









  • Την συνταγή η οποία είναι απλούστατη και υπέροχη, την πήρα από το sheblogs.eu και σας την παραθέτω χωρίς καμία αλλαγή..
    Σύμφωνα με τα δικά μου γούστα, δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη μαρμελάδα...
    Φέτος θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό, όταν πιτσιρίκια, ξελιγωμένα από το τρεχαλητό, ψάχναμε καμιά συκιά να χορτάσουμε την πείνα μας και να γλυκαθούμε.

    Τι χρειαζόμαστε;

    • 1 κιλο σύκα καθαρισμένα
    • 400 γρ ζάχαρη

    Και πως τη φτιάχνουμε;

    Αρχικά πλύντε και ξεφλουδίστε τα σύκα σας. Ζυγίστε τα καθαρισμένα ώστε να είναι ένα κιλό. Τοποθετήστε τα σύκα σε μια λεκανίτσα και προσθέστε τη ζάχαρη.

    Αρχίστε να ζουλάτε τα σύκα με το χέρι σας ώστε να γίνει ένας πολτός που θα ανακατευτεί με τη ζάχαρη. Φυσικα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο εργαλείο αλλά να το ξέρετε, εγώ το λέω και ευθύνη δεν παίρνω, σαν το χεράκι σας δεν υπάρχει κατάλληλο εργαλείο.

    Σκεπάστε τον πολτό με μια πετσέτα και αφήστε τον στην ησυχία του για μια ωρίτσα.

    Στη συνέχεια βάλτε τον πολτό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε το να βράσει μέχρι να δέσει η μαρμελάδα σας ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.

    Την τελευταία φορά που έκανα μαρμελάδα σύκο, δηλαδή πριν μια βδομάδα, η μαρμελάδα έδεσε σε μια ωρίτσα ακριβώς. Εσείς φυσικά μπορείτε να βάλετε μια μικρή ποσότητα (μισο κουταλάκι) σε ένα πιατάκι για δείτε αν στέκεται όπως κρυώνει.

    Πως τη διατηρούμε για το χειμώνα;

    Όταν αποφασίσετε πως η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη, θα την βάλετε έτσι όπως είναι καυτή σε βάζα (που τα έχετε βράσει σε νερό), και θα κλείσετε απευθείας το βάζο με ένα καινούργιο καπάκι αφού πρώτα καθαρίσετε καλά με στεγνό χαρτί κουζίνας το στόμιο του βάζου.

    Τοποθετήσετε τα βάζα ανάποδα σε κάποιο σημείο του πάγκου σας που έχετε απλώσει 2-3 πετσέτες προηγουμένως γιατί θα είναι καυτά. Αν δε σας βολεύει στον πάγκο, προτιμήστε το πάτωμα ή κάποιο άλλο σημείο που δε θα ενοχλούν γιατί πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους για 2-3 μέρες.


  • Διαλεγουμε τα συκα ωριμα και γερα. Αφαιρουμε την φλουδα και τα βαζουμε σε λεκανη και τα λιωνουμε.
  • Τοποθετουμε τον πολτο απο τα συκα μαζι με την ζαχαρη στη κατσαρολα και τα ανακατευουμε.
  • Βραστε σε μετρια φωτια ανακατευοντας συνεχως για να μην κολλησει