Έφτασε η εποχή να φτιάξουμε την σαλτσούλα μας για τον χειμώνα.
Τα υλικά μας είναι
ντομάτες κόκκινες και γινωμένες για φαγητό καθώς και τύπου "Ρόμα" οι οποίες χρησιμοποιούνται από τις βιομηχανίες παρασκευής ντοματοχυμού και πωλούνται και αυτές στην λαική, σε αναλογία δύο προς ένα γιατί οι πρώτες είναι πιο νόστιμες ενώ οι "Ρόμα" έχουν περισσότερο σάρκα.
Σημειώστε ότι κάθε κιλό ντομάτας μας δίνει περίπου εξακόσια-εφτακόσια γρμ σάλτσας.
Θα χρειαστούμε
γυάλινα βάζα,τα οποία είτε κρατάμε από τα ψώνια του χειμώνα,είτε τα αγοράζουμε άδεια για αυτήν την χρήση.
Τέλος, αγοράζουμε
καπάκια για βάζα ακόμα κι αν έχουμε παλιά γιατί από αυτό πολλές φορές εξαρτάται η επιτυχία της κονσερβοποίησης.
Αφού λοιπόν πλύνουμε τις ντομάτες μας, τις κόβουμε οριζόντια στην μέση και τρίβουμε μεταξύ τους τα δύο μέρη πιέζοντας ελαφρά ώστε να φύγουν τα σπόρια από την σάρκα.
Τοποθετούμε ακολουθώντας την ίδια διαδικασία όλες τις ντομάτες μας σε μία μεγάλη λεκάνη και τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για κανένα δίωρο.Σε αυτόν τον χρόνο οι ντοματούλες μας αφήνουν στον πάτο της λεκάνης κι άλλα "νερά" τα οποία δεν μας χρειάζονται.
Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα την σάρκα της ντομάτας πλέον και χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ χειρός(αυτό που χρησιμοποιούμε για παδικές κρέμες και σούπες)την μετατρέπουμε σε σάλτσα.Μπορείτε να το κάνετε αυτό και με το κλασικό μπλέντερ αλλά αυτό που σας συστήνω σας προσφέρει οικονομία χρόνου και κόπου καθώς γίνεται όλο μαζί σε ένα σκέυος και ομοιόμορφα.
Στην συνέχεια βάζουμε την σάλτσα να βράσει ανακατεύοντας πού και που για καμια ώρα ώστε να πήξει ακόμα περισσότερο.
Και τώρα τα δύσκολα....
Έχουμε ετοιμάσει τα καθαρά μας βάζα και καπάκια δίπλα στην κατσαρόλα μας και χωρίς να κλείσουμε το "μάτι" της κουζίνας ώς το τέλος, αρχίζουμε να γεμίζουμε τα βάζα μας.
Έδώ χρειάζεται πολύ προσοχή!Γεμίζουμε καθένα μέχρι το χείλος και κρατώντας το βάζο με μία πετσέτα για να μην καούμε βιδώνουμε σωστά σφιχτά, γρήγορα και αναποδογυρίζουμε το καυτό βάζο αμέσως πάνω στον πάγκο.
Αποστολή εξετελέσθη!
Όταν κρυώσουν καλά τα βάζα μας, κατα προτίμηση την επόμενη μέρα,τα αποθηκέυουμε για το χειμώνα στα ντουλάπια μας।Καμιά φορά η κονσερβοποίηση δεν πετυχαινει σε κάποιο βάζο, κυρίως αν δεν είχαμε καλό καπάκι ή άν δεν ήταν σε σημείο βρασμου η σάλτσα όταν την βάζαμε.Γιαυτό καλό είναι να ρίξουμε καμιά ματιά στα βάζα μας σε κανένα δεκαήμερο μήπως κάποιο βγάζει υγρά, οπότε απέτυχε η κονσερβοποίηση.
Μην ανησυχείτε, οι πιθανότητες είναι μία στα εκατό βάζα.
Όσοι το επιχειρήσετε για πρώτη φορά θα με θυμηθείτε εκείνη την κρύα μέρα του χειμώνα που θα κάνετε κοκκινιστό με καλοκαιρίνη πεντανόστιμη ντομάτα...
Εγώ σκέφτομαι κάθε φορά την δασκάλα πεθερά μου με ευγνωμοσύνη.