Θα ηθελα να σας τραταρω..
Γεύσεις , ελληνικές,ανατολίτικες που έχουν την το άρωμα της ρίγανης,του βασιλικού, του δυόσμου, του μοσχοκάρυδου, της κανέλας και του γαρύφαλλου...
Kαι τέρψη της ψυχής μέσω των γευστικών κάλυκων του συναισθήματος.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Συνταγή : Ντολμαδακια γιαλαντζί


Είναι από τα φαγητά που όταν βρίσκομαι στο χωριό μου ή οπουδήποτε στην ύπαιθρο, μου υπενθυμίζουν πόσο αγνώμονες είμαστε απέναντι στην φύση γιατί δεν εκτιμούμε αυτά που μας προσφέρει.Τί εννοώ?
Τα υλικά που μας χρειάζονται τα μαζεύω με μια βόλτα στην αυλή, στον κήπο ολόφρεσκα κι όχι από την μαναβική του σουπερ μάρκετ .Μπορεί να σας ακούγεται κοινότυπο αλλά για μένα τέτοιες στιγμές είναι χαράς, αγαλλίασης..και ασφάλειας.
Λοιπόν, θα χρειαστούμε:
50 τρυφερά φύλλα αμπελιού (αυτά που φύτρωσαν πρόσφατα στα κλαδιά, είναι πιο ανοιχτόχρωμα, δεν έχουν σκληρύνει και είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούμε να τα τυλίξουμε).Εάν θέλετε να έχετε για τον χειμώνα μαζέψτε όσα περισσότερα μπορείτε και τοποθετήστε τα (αφού τα ζεματίσετε) στην κατάψυξη ανά 50 σε μικρά πολυμπάγκ..Γιατί δεν νοείται για μένα γιορτινό ελληνικό τραπέζι χωρίς ντολμαδάκια γιαλατζί..
Ένα μεγάλο ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο.
Ένα επίσης μεγάλο ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο.
Δύο ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα (καλό είναι να έχουμε προνοήσει να υπάρχουν ψιλοκομμένα στην κατάψυξη από όταν είναι η εποχή τους) ψιλοκομμένοή 3-4 κρεμμύδια ξερά , περασμένα στον ρεντέ.
2-3 φλιτζάνια ρύζι, αναλόγως το μέγεθος που έχουν τα φύλλα μας. (Εγώ προτιμώ το "νυχάκι" παρότι δεν προτείνεται γιατί μας αρέσει που διατηρείται σπυρωτό..)
1 1/2φλιτζάνι ελαιόλαδο.
1- 2 λεμόνια.
Αλατάκι
Και.. ξεκινάμε!
Πριν χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα μας, τα ζεματίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε τα κρεμμυδάκια με 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο να μαραθούν(όχι να τσιγαριστούν) σε μία μικρή κατσαρόλα και προσθέτουμε τον δυόσμο και τον άνηθό μας.Τα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε το ρύζι και το αλατάκι μας.Μετά από 1-2 γυροβολιές σβήνουμε με τον μισό χυμό λεμονιού και κατεβάζουμε από την φωτιά.
Διαλέγουμε ένα αναπαυτικό κάθισμα μπροστά σε ένα τραπέζι στο οποίο τοποθετούμε τα σύνεργά μας:Το κατσαρολάκι με το ρύζι, ένα πιάτο με τα ζεματισμένα φύλλα μας, ένα μεγάλο πιάτο ή τη βάση κοπής της κουζίνας όπου θα τυλίξουμε, ένα κουτάλι.(προαιρετικά βάζουμε λίγο μουσική για έρθουμε στα κέφια.)
Παίρνουμε ένα φύλλο και το τοποθετούμε ανάποδα στο πιάτο.Μιά κουταλίτσα ρύζι στη βάση του φύλλου, σκεπάζουμε, μαζεύουμε τις άκρες και τυλίγουμε προς τα πάνω.Ελπίζω να έγινα κατανοητή..:(
Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια στην κατσαρόλα σε ομόκεντρους κύκλους, 2-3 στρώσεις, ανάλογα την ποσότητα των υλικών μας..
Προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού μας και το υπόλοιπο λαδάκι και επιπλέον αλατάκι.
Βάζουμε ένα ρηχό πιάτο πάνω στα ντολμαδάκια ώστε να τα καλύπτει όλα για να μην μας ανοίξουν στο βράσιμο.Γεμίζουμε με νεράκι μέχρι να τα σκεπάσει.
Το βάζουμε να πάρει μια βράση ελαφρώς(!!!όχι να κοχλάσει..) και χαμηλώνουμε στην θερμοκρασία πιο κάτω από το μέτριο.
Σταυρώνουμε το φαγητό (ναι, όπως η γιαγιά μας)
και περιμένουμε ένα 40 λεπτο.Κατεβάζουμε από την φωτιά ανοίγουμε το πιάτο και δοκιμάζουμε (εάν λείπει αλατάκι, νερό σε περίπτωση που δεν φούσκωσε καλά το ρυζάκι ή δεν μαλάκωσε το φύλλο).Και κατεβάζουμε ή συνεχίζουμε το βράσιμο 5-10 λεπτά.
Προσοχή!Αφού τα κατεβάσουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά σκεπασμένα πριν τα βγάλουμε από την κατσαρόλα γιατί θα μας διαλυθούν!!!Καλή μας όρεξη!

Για απορίες, εδώ είμαι!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου