Θα ηθελα να σας τραταρω..
Γεύσεις , ελληνικές,ανατολίτικες που έχουν την το άρωμα της ρίγανης,του βασιλικού, του δυόσμου, του μοσχοκάρυδου, της κανέλας και του γαρύφαλλου...
Kαι τέρψη της ψυχής μέσω των γευστικών κάλυκων του συναισθήματος.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Συνταγή : Λιαστές τηγανητές ..ντομάτες.



Όταν τις ετοιμάζω, θυμάμαι πάντα την γιαγιά μου, ντυμένη στα μαύρα (κατακαλόκαιρο) με το μεγάλο ψάθινο καπέλο της , πολυάσχολη με τον τεράστιο μπαξέ της(Εύα θυμάσαι?) την τουλούμπα που μετά την αντικατέστησε ένα μοτέρ, και εμένα πιτσιρίκι να παρακολουθώ με θρησκευτική ευλάβεια τις ετοιμασίες της για τον χειμώνα. Τις λιαστές της ντομάτες στην λαμαρίνα πάνω στο μεγάλο τραπέζι της αυλής και τα τουρσιά ...Γέμιζε τις μελιτζάνες με ότι παρήγαγε ο κήπος της (ντομάτες, πιπεριές, καρότα, σκόρδα κ.α.), τις έδενε με σβελτάδα με κλωνάρια σέλινο και τις βουτούσε μέσα στο αλατόνερο. Τόσο απλά και μαγικά…

Οι λιαστές ντομάτες είναι εξαιρετικός μεζές πραγματικά…Αν συμφωνείτε μαζί μου μην διστάσετε να δοκιμάσετε την συνταγή της γιαγιάς μου:

Θα χρειαστούμε μόνο τις ντομάτες, (αν είστε τυχεροί θα έχετε μια αρμάθα από το χωριό, διαφορετικά πωλούνται στα σουπερ μάρκετ, διατηρημένες στο ελαιόλαδο..),λίγο αλεύρι και λάδι για τηγάνισμα..

Ξεβγάζουμε τις ντομάτες από το λάδι (6-7 είναι αρκετές για μία μεριδούλα) και τις βουτάμε σε μια κατσαρολίτσα με νερό που κοχλάζει. Κατεβάζουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε. Τις αφήνουμε μισή ωρίτσα να φουσκώσουν (νομίζω ότι αυτές του εμπορίου χρειάζονται τον μισό χρόνο...) .

Στη συνέχεια κάνουμε ένα πολύ πηχτό χυλό με το αλεύρι και λίγο νεράκι.

Βάζουμε τα λάδι μας να ζεσταθεί καλά και με το κουτάλι της σούπας παίρνουμε μία μία ντομάτα ( μαζί με μπόλικο χυλό) και ρίχνουμε στο τηγάνι να ροδίσει κι από τις δύο πλευρές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου