Θα ηθελα να σας τραταρω..
Γεύσεις , ελληνικές,ανατολίτικες που έχουν την το άρωμα της ρίγανης,του βασιλικού, του δυόσμου, του μοσχοκάρυδου, της κανέλας και του γαρύφαλλου...
Kαι τέρψη της ψυχής μέσω των γευστικών κάλυκων του συναισθήματος.

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Συνταγή: Γλυκό κυδώνι


Μια ωραιότατη και εύκολη συνταγή για να γλυκαθούμε. Την κάνω κάθε χρόνο σχεδόν..

Τα υλικά μας :

1 ½ κιλό κυδώνια (διαλέξτε όσο το δυνατόν αυτά που είναι λεία εξωτερικά κι όχι με εξογκώματα)

2 κιλά ζάχαρη (ναι, δύο, γλυκό θα κάνουμε δεν είπαμε?)

6 φλιτζάνια νερό

Χυμό ενός λεμονιού

2 βανίλιες ή λίγη αρμπαρόριζα

Τι κάνουμε :

Πλένουμε καλά και σκουπίζουμε τα κυδώνια.

Με ένα μαχαίρι αφαιρούμε την φλούδα τους, τα κόβουμε μακρόστενα λεπτά κομμάτια εξαιρώντας την σάρκα που είναι κοντά στους σπόρους .

Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό και τον χυμό λεμονιού.

Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε την ζάχαρη. Παρέα θα βράσουν ένα τέταρτο..

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το γλυκό μέσα σ’αυτήν να σταθεί ένα βράδυ.(αυτή η αναμονή του δίνει το υπέροχο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα…)

Την επόμενη το πρωί, πριν βάλουμε καφέ να πιούμε ανάβουμε και πάλι το μάτι της κουζίνας για να ξαναβράσει το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι.(Πώς το διαπιστώνουμε: Παίρνουμε με ένα κουταλάκι λίγο από το ζουμάκι και το φυσάμε να κρυώσει.Σε ένα πιατάκι του καφέ βάζουμε κρύο νερό. Ρίχνουμε μια σταγονίτσα από το ζουμάκι μας στο νερο .Αν μείνει στρόγγυλη, το γλυκό έδεσε αν διαλυθεί, το αφήνουμε να βράσει παραπάνω..) Λίγο πριν το κατεβάσουμε, προσθέτουμε τις βανίλιες ή την αρμπαρόριζα και αν θέλουμε ξεφλουδισμένα ολόκληρα αμύγδαλα.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά ,τοποθετούμε σε καθαρά βαζάκια κλείνουμε καλά και τα βάζουμε στο ψυγείο εάν θέλουμε να τρώμε το γλυκό μας δροσερό..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου