Θα ηθελα να σας τραταρω..
Γεύσεις , ελληνικές,ανατολίτικες που έχουν την το άρωμα της ρίγανης,του βασιλικού, του δυόσμου, του μοσχοκάρυδου, της κανέλας και του γαρύφαλλου...
Kαι τέρψη της ψυχής μέσω των γευστικών κάλυκων του συναισθήματος.

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Μαρμελάδα σύκο


  • Διαλεγουμε τα συκα ωριμα και γερα. Αφαιρουμε την φλουδα και τα βαζουμε σε λεκανη και τα λιωνουμε.
  • Τοποθετουμε τον πολτο απο τα συκα μαζι με την ζαχαρη στη κατσαρολα και τα ανακατευουμε.
  • Βραστε σε μετρια φωτια ανακατευοντας συνεχως για να μην κολλησει
  • Διαλεγουμε τα συκα ωριμα και γερα. Αφαιρουμε την φλουδα και τα βαζουμε σε λεκανη και τα λιωνουμε.
  • Τοποθετουμε τον πολτο απο τα συκα μαζι με την ζαχαρη στη κατσαρολα και τα ανακατευουμε.
  • Βραστε σε μετρια φωτια ανακατευοντας συνεχως για να μην κολλησει









  • Την συνταγή η οποία είναι απλούστατη και υπέροχη, την πήρα από το sheblogs.eu και σας την παραθέτω χωρίς καμία αλλαγή..
    Σύμφωνα με τα δικά μου γούστα, δεν συγκρίνεται με καμιά άλλη μαρμελάδα...
    Φέτος θυμήθηκα τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό, όταν πιτσιρίκια, ξελιγωμένα από το τρεχαλητό, ψάχναμε καμιά συκιά να χορτάσουμε την πείνα μας και να γλυκαθούμε.

    Τι χρειαζόμαστε;

    • 1 κιλο σύκα καθαρισμένα
    • 400 γρ ζάχαρη

    Και πως τη φτιάχνουμε;

    Αρχικά πλύντε και ξεφλουδίστε τα σύκα σας. Ζυγίστε τα καθαρισμένα ώστε να είναι ένα κιλό. Τοποθετήστε τα σύκα σε μια λεκανίτσα και προσθέστε τη ζάχαρη.

    Αρχίστε να ζουλάτε τα σύκα με το χέρι σας ώστε να γίνει ένας πολτός που θα ανακατευτεί με τη ζάχαρη. Φυσικα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο εργαλείο αλλά να το ξέρετε, εγώ το λέω και ευθύνη δεν παίρνω, σαν το χεράκι σας δεν υπάρχει κατάλληλο εργαλείο.

    Σκεπάστε τον πολτό με μια πετσέτα και αφήστε τον στην ησυχία του για μια ωρίτσα.

    Στη συνέχεια βάλτε τον πολτό σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήστε το να βράσει μέχρι να δέσει η μαρμελάδα σας ανακατεύοντας συχνά με μια ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.

    Την τελευταία φορά που έκανα μαρμελάδα σύκο, δηλαδή πριν μια βδομάδα, η μαρμελάδα έδεσε σε μια ωρίτσα ακριβώς. Εσείς φυσικά μπορείτε να βάλετε μια μικρή ποσότητα (μισο κουταλάκι) σε ένα πιατάκι για δείτε αν στέκεται όπως κρυώνει.

    Πως τη διατηρούμε για το χειμώνα;

    Όταν αποφασίσετε πως η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη, θα την βάλετε έτσι όπως είναι καυτή σε βάζα (που τα έχετε βράσει σε νερό), και θα κλείσετε απευθείας το βάζο με ένα καινούργιο καπάκι αφού πρώτα καθαρίσετε καλά με στεγνό χαρτί κουζίνας το στόμιο του βάζου.

    Τοποθετήσετε τα βάζα ανάποδα σε κάποιο σημείο του πάγκου σας που έχετε απλώσει 2-3 πετσέτες προηγουμένως γιατί θα είναι καυτά. Αν δε σας βολεύει στον πάγκο, προτιμήστε το πάτωμα ή κάποιο άλλο σημείο που δε θα ενοχλούν γιατί πρέπει να παραμείνουν στη θέση τους για 2-3 μέρες.


  • Διαλεγουμε τα συκα ωριμα και γερα. Αφαιρουμε την φλουδα και τα βαζουμε σε λεκανη και τα λιωνουμε.
  • Τοποθετουμε τον πολτο απο τα συκα μαζι με την ζαχαρη στη κατσαρολα και τα ανακατευουμε.
  • Βραστε σε μετρια φωτια ανακατευοντας συνεχως για να μην κολλησει
  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου