Θα ηθελα να σας τραταρω..
Γεύσεις , ελληνικές,ανατολίτικες που έχουν την το άρωμα της ρίγανης,του βασιλικού, του δυόσμου, του μοσχοκάρυδου, της κανέλας και του γαρύφαλλου...
Kαι τέρψη της ψυχής μέσω των γευστικών κάλυκων του συναισθήματος.

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Παραδοσιακά μελομακάρονα γεμιστά

Ακόμη κι αν δεν είναι το δυνατό σας σημείο η ζαχαροπλαστική ή τα γλυκά, ειδικά εάν έχετε παιδιά, καλό θα ήταν να μπείτε στην διαδικασία να κάνετε τέτοιες μέρες όποια παραδοσιακά γλυκά σας αρέσουν, «για το καλό», «για να μυρίσει το σπίτι».
Αλλά επίσης για να δημιουργήσουμε στα παιδιά μας αναμνήσεις Χριστουγέννων που δεν σχετίζονται μόνο με τα δώρα που θα λάβουν αλλά έχουν το άρωμα και τη γεύση της παράδοσης. Τολμήστε να τα παροτρύνετε να τα κάνετε μαζί. Ναι, το σπίτι θα γίνει αγνώριστο( και ίσως τα νεύρα σας μακαρόνια) δεν το συζητώ αλλά αξίζει τον κόπο!!!!
Όσο για την συνταγή, ακόμα κι αν κάνετε αλλιώς τα μελομακάρονα, αυτοσχεδιάστε λίγο και συμπεριλάβετε αυτήν την γέμιση, είναι υπέροχη!!!
Υλικά

Για την ζύμη
½ κιλό λάδι
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
Χυμός 4 πορτοκαλιών
2 κουταλάκια ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά του γλυκού σόδα
2 κουταλάκια μπαίικιν
1/3 του ποτηριού κονιάκ
½ κιλό σιμιγδάλι ψιλό
1 κιλό αλεύρι(ίσως και ελάχιστο παραπάνω, θα το δούμε στην πράξη)

Για την γέμιση
200 γρμ αμύγδαλα(ξεφλουδισμένα και ελαφρώς ψημένα)
300 γρμ καρύδια
200 γρμ σουσάμι (ελαφρώς ψημένο κι αυτό κανένα δεκάλεπτο στον φούρνο)
2 κουταλάκια κανέλα σκόνη
1 κουταλάκι γαρύφαλλα σκόνη

Για το μέλωμα
2 ποτήρια του νερού μέλι
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
3 ποτήρια του νερού μέλι
Λίγη κανέλα

Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λάδι και το χτυπάμε 5 λεπτά. Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα άλλα 5 λεπτά. Ρίχνουμε τον χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα, το κονιάκ και συνεχίζουμε άλλα πέντε λεπτά(υπομονή τελειώνουμε…)
Τέλος προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αλεύρι λίγο, λίγο ώσπου να γίνει μια μαλακή ζύμη.
Χτυπάμε στο γουδί τα καρύδια και τα αμύγδαλα, και τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Χωρίζουμε το 1/3 του μίγματος σε ένα πιάτο για να γαρνίρουμε αργότερα τα μελομακάρονα. Σε αυτό που μας έμεινε, προσθέτουμε λιγάκι νερό και ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης στο χέρι μας, την ανοίγουμε, βάζουμε λίγη γέμιση, το κλείνουμε και πλάθουμε σε οβάλ σχήμα.
Τοποθετούμε στο ταψί (θα έλεγα στα ταψιά γιατί δεν χωράνε σε μια δόση)προσέχοντας να υπάρχει αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν αρκετά..
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.
Στο μεταξύ βράζουμε τα υλικά του μελώματος για 5 λεπτά.
Όταν βγουν(με το καλό) τα μελομακάρονα από τον φούρνο μας, τα περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι, και τα πασπαλίζουμε όσο είναι μελωμένα από πάνω με τους ξηρούς καρπούς και τα μυρωδικά.
Και επειδή πήρα πολλά θάρρητα, ανέβασα και μια δική μου φωτογραφία για να σας δείξω την προκοπή μου …
Καλή επιτυχία και..καλοφάγωτα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου