Θα ηθελα να σας τραταρω..
Γεύσεις , ελληνικές,ανατολίτικες που έχουν την το άρωμα της ρίγανης,του βασιλικού, του δυόσμου, του μοσχοκάρυδου, της κανέλας και του γαρύφαλλου...
Kαι τέρψη της ψυχής μέσω των γευστικών κάλυκων του συναισθήματος.

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Συνταγή: Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο


Το τέλειο χειμωνιάτικο πιάτο. Και μια που τους έφτιαξα σήμερα, (Νατάσα ευχαριστώ για το λάχανο!) είπα να μοιραστούμε την συνταγή.

Χρειαζόμαστε:

1 μεγάλο λάχανο

1 κιλό κιμά

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1 ματσάκι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

Ψιλοκομμένο δυόσμο

2 κρεμμύδια ξερά περασμένα στον ρεντέ

2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα ή νυχάκι

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

4-5 κουταλιές κορν φλάουρ

Χυμός 2-3 λεμονιών

3 αυγά

Ξεκινάμε?

Χαράζουμε ένα βαθύ σταυρό στο κοτσάνι του λάχανου.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε το λάχανο να βράσει για πέντε περίπου λεπτά από την μία πλευρά και για άλλα πέντε από την άλλη και το βγάζουμε από το νερό.

Βγάζουμε τα φύλλα που έχουν ζεματιστεί και που μπορούν να βγουν και αν χρειαστεί ξαναβράζουμε το υπόλοιπο για άλλα 5 λεπτά.

Στα πολύ μεγάλα φύλλα κόβουμε και αφαιρούμε το σκληρό κοτσάνι. Μετά τα κόβουμε στην μέση. Τα μικρότερα παραμένουν ολόκληρα (εκτός από την αφαίρεση των κοτσανιών). Τα κοτσάνια που κόψαμε τα βάζουμε να σχηματίσουν έναν πάτο μέσα στην κατσαρόλα, όπου πάνω του θα πατήσουν οι λαχανοντολμάδες.

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το μισό λάδι, τα κρεμμυδάκια, τα ξερά κρεμμύδια, τον κιμά , τον δυόσμο, τον άνηθο και τα ανακατεύουμε κανένα δεκάλεπτο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ρύζι , αλάτι, πιπέρι και κατεβάζουμε.

Σε κάθε κομμάτι λάχανο βάζουμε περίπου δύο κουταλιές από το μίγμα του κιμά, τον τυλίγουμε δίνοντάς του ένα κάπως μακρόστενο σχήμα, τους τοποθετούμε σφιχτά τον ένα δίπλα στον άλλο στην κατσαρόλα και βάζουμε ένα πιάτο από πάνω τους .

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο λάδι και νερό τόσο ώστε να σκεπάζει τους ντολμάδες και ένα φλιτζάνι ακόμα.

Χρειάζονται περίπου μία ώρα βράσιμο (δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν βράση, και μετά σιγοβράζουμε).

Δοκιμάζουμε έναν, και εφόσον έχει βράσει και το λάχανο και η γέμιση, σουρώνουμε τους ντολμάδες και κρατάμε το ζουμί.(Όσο μείνει κέρδος είναι για να πάρει γεύση το αυγολέμονό μας…)

Βάζουμε να βράσει το ζουμάκι μας προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται ώστε να είναι περίπου 2 φλιτζάνια. Μόλις κοχλάσει, προσθέτουμε αλάτι και τα αυγά που έχουμε χτυπήσει με τον χυμό λεμονιού. Έχοντας προνοήσει να το ανακατέψουμε με ½ κούπα κρύο νερό, προσθέτουμε το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς το μίγμα μας μέχρι να πήξει.

(Αν η σάλτσα αρχίζει να γίνεται πολύ πηχτή την αραιώνετε με λίγο ζουμί ή λίγο νερό. Αν είναι νερουλό διαλύουμε σε λίγο νερό λίγο κορν φλάουρ ακόμα και το ρίχνουμε στην σάλτσα μας. )

Το πόσο θα πήξουμε την κρέμα είναι καθαρά θέμα γούστου.

Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς με λίγη (ή πολύ σάλτσα) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Και επειδή έκανα μια τεράστια κατσαρόλα ενώ νηστεύω (Πόσο να φάνε τα παιδιά και ο Γιάννης?),φίλοι μου φέρτε τα ταπεράκια σας.

Νατάσα το δικό σου σε περιμένει δικαιωματικά!

3 σχόλια:

  1. Πολύ καλή ιδέα! Ότι πρέπει για το κρύο που μας έρχεται! Μιχάλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α ρε φιλενάδα μου,δεν προκάμαμε να έρθουμε...αλλά θα μου χρωστάς τραπέζωμα γιατί αυτή η σελιδούλα σου όλο λιχουδιές με βάζει να σκέφτομαι...χαχαχαχαχα Ανυπομονώ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέσα!Επέλεξε από το μενού λοιπόν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή